Lesgeven

MuziekfeestIk geef les op alle maten viola da gamba, en ensembles oude muziek.
Vroeger heb ik ook kinderen en jongeren lesgegeven – een diskant is een mooie maat voor kinderen vanaf een jaar of 6 – maar al mijn huidige leerlingen zijn volwassenen. Ik doe dit bijzonder graag en vind het belangrijk om mijn kennis, ervaring en enthousiasme voor mijn instrument en de rijkdom aan fantastisch repertoire te delen en door te geven.

Lesgeven is voor mij een ontdekkingsreis die ik telkens opnieuw maak.
Iedereen heeft een andere leerstijl en een andere leerweg en het samen ontdekken daarvan is vervullend en inspirerend.
De mooiste momenten liggen in de kleine en grotere overwinningen, in de vreugde van werkelijk (samen) muziekmaken, in het delen van liefde voor prachtig repertoire. Niveau maakt me daarbij werkelijk niets uit.

Op dit moment heb ik 21 mensen op de lijst, van prille beginners tot vergevorderden.
Iedereen heeft primair individuele les, daarnaast vind ik samenspel erg belangrijk. Gamba is bij uitstek een ensemble-instrument, en er is onzinnig veel mooi repertoire. Vrijwel iedereen vindt dat heerlijk om te doen. Daarom stimuleer ik samenwerkingen en vorm ik samenspelgroepjes; dat kan al na een paar lessen; indien nodig maak ik zelf arrangementen.

Ik word daarnaast graag ingeschakeld voor ad hoc coaching van ensembles (gambaconsorts of gemengde bezetting).

Ik kan je helpen een huur-instrument te vinden, of samen op zoek gaan als je wilt kopen.
In de les leer je ook hoe je met het instrument omgaat en wat je zelf aan onderhoud kunt doen; daarover organiseer ik trouwens regelmatig groepslessen, bij voldoende belangstelling.

Tweemaal per jaar (mei of juni, en november) zijn er leerlingenmiddagen voor alle leerlingen, met samenspel in grotere groepen, en waarin je kunt voorspelen voor elkaar en een handvol belangstellenden (familie, vrienden), iedere keer een andere locatie.

Consort 03-06-2018

Wie geïnteresseerd is in les bij mij nodig ik uit voor een (gratis) proefles. Indien dat beide partijen bevalt kunnen we beginnen.
Wie blijft, betaalt maandelijks op factuur de lessen van de maand ervoor. De normale prijs per lesuur geldt voor een lesfrekwentie van minimaal 1x per maand. De prijs is iets hoger als je minder vaak komt. Voor ensembles gelden aangepaste prijzen.
Ik werk - zonder vast rooster - op afspraak; 't liefst op dinsdag, woensdag en vrijdag overdag. Als het nodig is ook op avonden of in 't weekend.

Afzeggen en verzetten: minimaal 48 uur tevoren is dat gratis; daarna kost dat een half lesgeld, of een heel lesgeld als je wegblijft zonder af te zeggen – calamiteiten en ziekte daargelaten natuurlijk.

Wil je een afspraak maken of meer weten, mail of bel, zie Contact.

Als je wilt weten wat leerlingen van mijn lessen vinden, lees dan hier verder: Reacties van leerlingen.

Op 15 februari 2020 is er opnieuw een Orpheus van Amsterdam, met dezelfde docenten als in 2019: Heleen Gerretsen, Stephan Esmeijer, Marco Magalhães, Valeria Mignaco, Margo Fontijne. De inschrijving is inmiddels gesloten.
Lees hier meer over de Orpheus van Amsterdam editie 2019
Lees hier meer over de Orpheus van Amsterdam editie 2018

Foto 1: Marleen Rutten
Foto 2 en 3: Fabio Mazzaglia
(Foto's van leerlingenmiddagen)